desencopii2020Felul în care comunicăm cu cei mici are un impact uriaș în dezvoltarea viitoare a personalității! Așa că responsabilitatea noastră ca adulți este uriașă! Cu atât mai mult cu cât, deseori, rostim cuvinte despre care credem că sunt inofensive! Uneori, violența verbală poate fi la fel de nocivă ca și cea fizică, în primul rând pentru că cel care primește cuvintele noastre își poate pierde complet încrederea în propriile puteri!

 

De câte ori ați auzit una dintre expresiile: ”Nu ești în stare să faci nimic bun!” / ”De ce nu poți fi și tu ca ceilalți copii?” / ”Să nu mă faci de râs!” / ”Nu alerga că transpiri!” / ”Să nu cumva să te murdărești!”/ ”Să nu ai încredere în nimeni!” / ”Stai cuminte în banca ta!” / ”Termină cu prostiile!” / ”Dacă nu ești cuminte te duc la injecție!” / ”Dacă nu ești cuminte te dau la… !” ?

Și acum întrebarea de... 100 de puncte: de câte ori ca părinți ați spus așa ceva propriului copil? Uneori, din diferite motive, apelăm la astfel de clișee care nu fac altceva decât să distrugă încrederea unui copil și chiar pot duce grave tulburări de personalitate. Pentru că asemenea exprimări pot dezvolta adevărate atacuri de panică, unele cu efecte ireversibile! Alteori, astfel de exprimări îi dau celui mic senzația că este rău, neprieput, inferior și în timp știrbesc stima de sine sau curajul de a descoperi lumea din jur. Așadar, grijă mare la ce îi spui celui mic! Un cuvânt spus azi, repetat mâine și amintit peste alte câteva zile poate schimba viața unui copil! În rău sau în bine! Depinde de ceea ce alegem!

Sursă foto: parents.com