scoala4moreni5Atunci când ești părinte te-ai ”angajat cu normă întreagă” cel puțin 18 ani! Nu ai vacanțe, nu ai concedii, ești mereu… ”în priză”! Iar cum viața pe care o trăim devine tot mai agitată... este tot mai greu să îți îndeplinești cu brio sarcinile de părinte. În plus, suntem limitați (și) de timp, așa că trebuie să fim foarte atenți la ceea ce îi transmitem celui mic!

 

În cele ce urmează, mi-am propus să ofer o listă cu doar trei pași care trebuie urmăriți, zi de zi, pentru a face din copil un învingător, adică un viitor adult de succes!

1. Arată-i încredere!
Una dintre cele mai frecvente greșeli pe care părinții le comit este atunci când in centrul discuției se află temele de la școală! Este foarte important ca atunci când vorbim cu propriul copil să plecăm de la premisa că el este sincer cu noi. Cel puțin până la proba contrarie! Sigur, există metode de a-l readuce pe calea cea dreaptă atunci când ne minte, despre care voi vorbi în articolele viitoare. Revenind la teme, atunci când discutăm cu el, deseori, îl întrebăm: ”Ți-ai terminat temele? Toate, toate? Nu mă păcălești? / Nu ți-a scăpat ceva?” Abordarea corectă este însă alta. În primul rând când ne spune că și-a terminat temele trebuie să rostim un mare BRAVO! După care să îl îmbrățisăm. Recomandat este ca după ce copilul este ancorat în altă activitate să verificăm dacă ne spune adevărul. Dar să nu facem asta de față cu el! Un astfel de gest îi știrbește încrederea!

2. Atenție când îl trimiteți la culcare!
De multe ori, părinții spun ceva de genul: ”Hai, la somn! E trecut de ora… / E târziu și mâine ai școală/ Mâine, iar trag de tine!” Ei bine, cred că o metodă simplă și cu rezultate garantate, pe termen lung, ar fi o abordare de genul: ”Ai vrea să fii tot mai bun în ceea ce faci? Primul pas ar fi să dormi mai devreme, pentru că somnul te ajută să devii mai puternic și astfel te poți concentra mai bine la ceea ce ai de făcut!” În acest fel îi dăm o motivație suplimentară celui mic și nu punem școala într-o latură…negativă! Spunând ”e târziu și mâine ai școală”… copilul poate dezvolta un sentiment negativ pentru actul didactic, pentru că va privi școala doar ca pe o obligație! Și nu ca pe o provocare!

3. Fără ceartă când vor să descopere lumea!
Să presupunem că ați achiziționat un aparat nou în casă: frigider, aspirator, televizor etc. La scurt timp, îl surprindeți pe cel mic în jurul noii ”jucării”… Deseori, părinții spun: ”Nu pune mâna că o să îl strici! Tu ai idee câți bani am dat pe el?” Este, din nou, o atitudine nepotrivită, pentru că îi știrbește copilului încrederea în propriile puteri, dar și setea de cunoaștere! Abordarea corectă ar trebui să fie următoarea: ”Bravo! Vrei să descoperi cum funcționează! Hai să îți arăt, dar îmi promiți că nu te vei juca niciodată aici fără să mă anunți!”

Știu, ușor de spus, greu de pus în practică! Dar, cu puțină răbdare și încredere… orice e posibil! Succes!

Alte stiri

Horoscop