1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 (0 voturi)

olimpiadaromaniaDintre toate sporturile individuale, atletismul pare cel mai vitregit. Alteții noștri, tot mai puțin la număr, se pregătesc pe unde pot și cum pot. Apoi, probleme (mai) sunt și la box, lupte sau judo. Și, din păcate, nu doar condițiile grele îi îndepărtează pe copii. ”Să nu uităm că la multe sporturi trebuie să faci saună, să stai nemâncat, să slăbești…” – Cătălin Tănase, director CSȘ Târgoviște . Sportul, Educația și Sănătatea sunt esențiale, pentru viitorul oricărei țări. În România însă, aceste domenii sunt îngropate, cu bune știință! Aruncăm banii pe proiecte inutile…Ne îngrijim de soarta celor din pușcării… Tocăm bani pe un referendum prost gândit… Dar nu ne dăm seama că într-o bună zi, cu toții, vom vedea Olimpiada la televizor! Și (atunci) abia dacă vom mai ști să alergăm…

 

În copilărie, cu toții visăm, măcar o singură dată, că vom ajunge campioni! Că vom fi aplaudați de mii de oameni. Dar prea puțini reușesc să mai facă performanță în România. Cu atât mai mult dacă vorbim de sporturile individuale. În județul nostru, atletismul și alte câteva discipline par condamnate la moarte! Condiții improprii și bani tot mai puțini… Nimănui nu pare să îi mai pese că România dispare de pe harta mondială a atletismului, a gimnasticii și a altor sporturi care ne-au adus atât de multe bucurii. Dacă ne raportăm strict la județul Dâmbovița… situația este cruntă! Atleții nu au unde să se pregătească pe timpul iernii. De la vârste fragede stau zgirbuliți prin parcuri sau pe străzi, visând la marea performanță.

 

Nu doar lipsurile îi țin departe pe copii!
Iată ce ne-a declarat Cătălin Tănase, directorul CSȘ Târgoviște, atunci când l-am rugat să ne spună de ce avem tot mai puțini copii înscriși la sporturile individuale: ”Sporturile de echipă sunt cele care atrag și care umple o sală. Nu prea e nevoie să mergi și să cauți copii, pentru că sălile sunt pline de fete și băieți. Vin la baschet, vin la fotbal și așa mai departe. Îi aducem însă din ce în ce mai greu la sporturile individuale. Atletismul, din păcate, are probleme, în a selecta copii. Luptele, la fel… E greu să îi aduci în sala de lupte, pentru că de la vârste fragede intră în sala de forță, într-un program dur. Și numai cine rezistă la eforturile acestea e făcut să aibă succes. ”

 

”Profesorii au un merit deosebit”
”Profesorii au un merit deosebit, pentru că reușesc să îi țină în priză pe copii. Și așa tot mai puțini. E mult până prind… microbul, pentru că apoi e greu să îi mai scoți din sală. Tocmai de aceea la aceste sporturi rezistă copiii din mediul rural, care au alt stil de viață și nu fug de muncă. Trebuie să faci saună, să stai nemâncat, să slăbești… Nu e ușor” – Cătălin Tănase

 

Lipsa condițiilor și a finanțării tot mai slabe vor duce la dispariția sporturilor!
Tot mai mulți antrenori din sporturile individuale sunt deciși să … renunțe! Unii așteaptă cu amărăciune să iasă la pensie, doar-doar vor uita puțin de suferințele prin care trebuie să treacă micii lor campioni. Alții vor să renunțe pentru că nu mai suportă să le spună copiilor: ”Nu avem unde să ne pregătim!”. Sau ”Nu avem bani pentru a merge la competiția următoare!” Realități care ne dor pe noi ce care iubim sportul… Dar, atât! Altfel, nimeni dintre cei care ar putea să schimbe ceva la acest capitol nu pare interesat. Sportul, Educația și Sănătatea sunt esențiale, pentru viitorul oricărei țări. În România însă, aceste domenii sunt îngropate cu bune știință! Aruncăm banii pe proiecte inutile…Ne îngrijim de soarta celor din pușcării… Tocăm bani pe un referendum prost gândit… Dar nu ne gândim că într-o bună zi, cu toții, vom vedea Olimpiada la televizor! Și abia dacă vom mai ști să alergăm… Ce să mai spunem de… performanță!

 

Încheiem cu o replică ce ne-a rămas în minte, oferită de antrenorul Nicolae Guțoiu (cel care de-a lungul timpul a scos zeci de campioni), atunci când l-am întrebat când au fost sportivii lui în ultimul cantonament: ” Ce e acela, cantonament?!

 

Foto: gsp.ro / O imagine pe care nu știm când o vom mai putea (re)vedea, la cele mai importante competiții de pe planetă!

Dă-ne LIKE, aici - https://www.facebook.com/DBPNT/ sau înscrie-te în grupul dambovitapenet - https://www.facebook.com/groups/566562406689042/ , pentru a fi la curent cu știrile care te interesează.

Înainte de a continua navigarea pe website-ul nostru, te rugăm să citesti Politica Cookies și Politica de Confidențialitate. Detalii