0.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 (2 voturi)

meci30Principiile care au stat la baza modificărilor față de versiunea anterioară a RSTJF au fost aprobate de Comitetul Executiv, fiind supuse dezbaterilor publice, până la data de 7 mai 2019. Vă prezentăm câteva dintre modificările din RSTJF, așa cum apar în noua versiune!

 

Art.4.3. Un jucător poate fi legitimat la un singur club în aceeaşi perioadă de timp. Prin excepție, un jucător poate fi legitimat la un club de fotbal în sală în același timp în care este legitimat și la un club de fotbal.

Art.4.4.Un jucator are dreptul de a juca în meciuri oficiale pentru un al treilea club în respectivul sezon, dacă clubul la care este legitimat nu mai participa la competiție, în timpul sezonului, din diferite motive (retragere din competitie, dezafiliere, faliment, excludere, etc).
-Un jucator al carui contract a fost denuntat unilateral de catre administratorul judiciar in baza prevederilor Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa are dreptul de a juca în meciuri oficiale pentru un al treilea club în respectivul sezon.

Art.4.17.c. Jucatorii ale caror contracte au fost denunțate unilateral de catre administratorul judiciar/lichidatorul judiciar în baza prevederilor Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei și de insolvență, cu condiția ca jucătorul să nu fi contestat decizia de denunțare unilaterală cu privire la măsura încetării contractului. Dovada îndeplinirii condiției anterior amintite se face pe baza unei declarații notariale a jucătorului la care se anexează și decizia de denunțare unilaterală a adminsitratorului judiciar/lichidatorului.

Art.4.19. Legitimarea unui jucător amator la un club poate înceta dacă jucatorul formuleaza o cerere, în acest sens la comisia jurisdicțională a forului competent în perioada 1 – 10 iulie a anului competițional, respectiv 1 – 10 august pentru jucătorii legitimați la cluburi de fotbal în sală, în condițiile legii și ale art. 4 alin. 21 i alin. 22. Legitimarea la un club a unui jucător amator poate înceta și în timpul sezonului competițional doar în situația în care obține acordul clubului la care este legitimat. Acești jucători pot solicita legitimarea la un alt club în perioadele de transfer stabilite de FRF/AJF/AMFB, după caz.

Art.4.21. În cazul jucătorilor amatori se aplică următoarele dispoziţii:
a) un jucător amator care a participat efectiv la mai puţin de 25% din jocurile oficiale disputate de echipa la care este legitimat într-un an competiţional, are dreptul că solicite comisiei competente legitimarea sa la un alt club fără acordul clubului la care este legitimat. În cazul în care cererea este admisă printr-o hotărâre definitivă, jucătorul în cauză poate fi legitimat ca amator la un alt club. În cazul în care un jucător legitimat la un alt club în aceste condiţii dobândeşte în termen de trei ani statutul de profesionist, sunt aplicabile, în mod corespunzător, dispoziţiile regulamentare privind compensaţia de formare;
b) Jucătorii amatori seniori și jucătorii amatori juniori cu vârsta de până la 7 ani au dreptul de a solicita comisiei competente încetarea legitimării fără acordul clubului la care sunt legitimați și legitimarea la un alt club.
c) Jucătorii juniori,cu vârsta cuprinsă între 7 și 16 ani, au dreptul de a solicita comisiei competente încetarea legitimării fără acordul clubului la care sunt legitimați și legitimarea lor la un alt club.
Jucătorii juniori cu vârsta între 7 și 10 ani împliniți aflați în această situație sunt obligați să achite fostului club suma de 400 de lei pentru fiecare an competițional în care au fost legitimați la clubul respectiv.
Jucătorii juniori cu vârsta peste 10 ani și până la 16 ani aflați în această situație sunt obligați să achite fostului club suma de 700 de lei pentru fiecare an competițional în care au fost legitimați la clubul respectiv.
În cazul perioadelor mai mici de un an competițional se va achita o sumă proporțională cu perioada aferentă.
În cazul în care cererea este admisă printr-o hotărâre definitivă, jucătorul în cauză poate fi legitimat ca amator la un alt club doar după ce va face dovada achitării sumelor prevăzute în decizia comisiei competente.
d) prin excepție de la prevederile alin. 21 lit. c de mai sus, jucătorii juniori cu vârsta cuprinsă între 14 și 16 ani, care au încheiat contracte de bursă privată în condițiile legii cu clubul la care sunt legitimați nu vor putea solicita legitimarea la un alt club. Contractul de bursă privată va prevedea în mod obligatoriu obliga ia jucătorului de a desfășura activitate sportivă pentru clubul care oferă bursa în baza unui contract (de muncă sau de activitate sportivă, după caz), în conformitate cu prevederile art 14 alin. 1 din prezentul Regulament. Contractul de bursă privată se va înregistra în eviden ele FRF/AJF, după caz, în termen de 45 zile de la data încheierii acestuia sub sancțiunea neluării în seamă de către organismele jurisdic ionale ale FRF/AJF.

Art.4.22.Cererile prevăzute la alin. 21 se soluţionează de CNSL a FRF sau CSJ a AJF, cu aplicarea următoarelor reguli:
- pentru cazurile arătate la lit. a), cererea poate fi introdusă numai între două ediţii ale campionatului;
- pentru cazurile arătate la lit. b) şi c), cererile pot fi introduse doar în perioada 01 -10 iulie a anului competi ional, respectiv 1 – 10 august pentru jucătorii legitimați la cluburi de fotbal în sală;
- legitimarea la alte cluburi a jucătorilor aflaţi în situaţiile arătate la lit. a), b) şi c), se poate face numai în perioadele de transfer, pe baza hotărârilor definitive şi irevocabile ale comisiilor competente.

Art.13.1.Un jucător de fotbal poate încheia, pentru aceeaşi perioadă de timp, un singur contract cu un singur club. Prin excepție, un jucător de fotbal profesionist care are semnat un contract aflat în desfășurare cu un club de fotbal poate semna al doilea contract de profesionist cu un club de fotbal în sală diferit sau poate evolua ca amator la un club de fotbal în sală diferit, dacă obține acordul scris din partea clubului de fotbal. Un jucător profesionist care are semnat un contract aflat în desfășurare cu un club de fotbal în sală poate semna al doilea contract de profesionist cu un club de fotbal diferit sau poate evolua ca amator la un club de fotbal diferit, dacă obține acordul scris din partea clubului de fotbal în sală.

Art.13.3.1. În cazul în care în timpul perioadei de valabilitate a unui contract se înregistrează la forul competent un nou contract, cu acelaşi club, pentru o perioadă diferită și care nu se suprapune cu durata de valabilitate a contractului anterior, contractul anterior îşi păstrează valabilitatea până la data încetării sale, la fel ca şi toate drepturile şi obligaţiile corelative izvorâte din contractul anterior, noul contract urmând a intra în vigoare conform convenției părților.

Art.13.7.1. Clauzele contractuale prin care se acordă clubului o perioada aditională de timp în care să achite drepturile financiare, ulterior datei/datelor la care acestea au devenit scadente, conform contractului (asa numitele „perioade de gratie”) sunt nule de drept.

Art.18.10.a. Jucătorii şi cluburile pot invoca justa cauză şi justa cauză sportivă pentru denunţarea unilaterală a contractelor și/sau a legitimării pentru următoarele motive:
a) jucătorii:
Nu li s-au achitat drepturile contractuale pentru o perioadă mai mare de 60 de zile de la scadenţa obligaţiilor, numai după ce au transmis o notificare de punere in interziere a clubului si i-au acordat acestuia un termen de cel putin 15 zile in care sa isi indeplineasca obligatiile financiare. Notificarea adresată clubului va fi comunicată acestuia prin orice mijloc, respectiv e-mail, fax, scrisoare recomandata cu confirmare de primire si continut declarat sau executor judecatoresc. Cererea jucătorilor adresată Secretariatului CNSL al FRF, respectiv CSJ a AJF, va fi obligatoriu înso ită de dovada notificării clubului.

Art.21.2.8.Categoria competiţională a noului club este aceea a echipei de seniori, participantă în campionatul de nivelul cel mai ridicat. Prin excep ie, cluburile care au mai multe echipe participante în competi iile de seniori organizate de FRF vor achita compensa ia de formare la nivelul echipei de seniori participante la campionatul de nivelul cel mai scăzut, urmând a achita diferen a de compensa ie de formare doar în situația în care jucătorul căruia i-a fost schimbat statutul va fi utilizat pentru prima dată în echipa de seniori participantă la campionatul de nivelul cel mai ridicat. (Pentru evitarea oricărui dubiu, echipele din Liga I i Liga a 2-a care au și echipe participante în Liga a 3-a vor achita compensația de formare la nivelul Ligii a -3-a, urmând să plătească diferența de compensație în momentul în care jucătorul va fi utilizat pentru prima dată în echipa de categorie superioară. Nu va avea importanță durata utilizării jucătorului în echipa de categorie superioară)
a) În cazul în care, în perioada cuprinsă între data schimbării statutului şi împlinirea vârstei de 23 de ani, un jucător s-a transferat cu titlu definitiv sau temporar, ori a fost legitimat la un alt club de categorie superioară, acest ultim club va fi obligat la plata compensaţiei de formare. Valoarea acesteia va fi în cuantumul corespunzător categoriei competiţionale, cea mai ridicată, a echipei de seniori a clubului respectiv, din care se va deduce suma deja plătită în condiţiile alin. 2.7, respectiv suma care ar fi trebuit să fie plătită de clubul care a schimbat statutul jucătorului.
b) Compensa ia astfel stabilită la lit. a de mai sus se va achita tuturor cluburilor care au contribuit la formarea jucătorului respectiv, iar clubul care a schimbat statutul jucătorului în profesionist are dreptul la diferen a de compensa ie de formare între nivelul competițional al noului club și nivelul competițional al său.

Art.21.2.13. În situația în care unui jucător i se schimbă statutul în profesionist de către un club de fotbal în sală, compensația de formare se va achita exclusiv către cluburile cu echipe de fotbal în sală care au contribuit la formarea jucătorului. În situația în care unui jucător i se schimbă statutul în profesionist de către un club de fotbal și la formarea sa au participat atât cluburi de fotbal cât și cluburi de fotbal în sală, compensația de formare se va achita exclusiv către cluburile de fotbal.

Art.21.3.5.Compensaţia de promovare este reprezentată de salariul anual brut achitat jucătorului de către club, fiind alcătuită din remunerația netă achitată jucătorului conform contractului, la care se adaugă taxele și impozitele achitate efectiv de club pentru salariul net achitat jucătorului pentru ultimele 12 luni de contract. În calculul compensației de promovare nu se includ indemnizaţii, premii, prime de joc, bonusuri, cheltuieli de cazare, masă și transport care au fost achitate jucătorului de către fostul club.

Înainte de a continua navigarea pe website-ul nostru, te rugăm să citesti Politica Cookies și Politica de Confidențialitate. Detalii